De Bosrand
Activiteiten in de meivakantie

De Bosrand is geopend van zaterdag 28 april t/m zondag 6 mei van 10-17 uur. In deze meivakantie zijn er weer volop activiteiten te beleven! Zo kun je tijdens de openingsuren gratis een speurtocht ophalen bij De Bosrand met het thema Bijen en Beestjes. De speurtocht is voor het hele gezin op eigen gelegenheid te wandelen en geschikt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. 

Op donderdag 3 mei is het Speel- en knutselmiddag en gaan we o.a. een insectenhotel maken. De activiteit start om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. De kosten zijn € 2,50 inclusief iets te drinken, opgave is niet nodig.

Op zondag 6 mei zijn de Scharrelkids van IVN Norg weer van de partij. Zij nemen de kinderen mee de natuur in met als thema dit keer "Vlinders en Libellen". Deze activiteit start ook om 13 uur tot 15 uur. De kosten zijn € 2,50 inclusief iets te drinken en opgave is gewenst via scharrelkids.ivn.norg@gmail.com.

Tot ziens deze meivakantie!

Kriebelbeestjes zoeken

Yes, kriebelbeestjes! Griezelig? Helemaal niet!

Met de Scharrelkids van IVN Norg gaan we zondag 1 april op zoek naar kriebelbeestjes. Onder een bloempot, achter een grasspriet, onder stenen, onder bladeren altijd weer een verrassing: enge, spannende beestjes met kriebelpootjes en het leeft! 

Waarom zitten ze daar en hoe kunnen wij ze ontdekken. Met behulp van een loeppotje en een kaart gaan wij op zoek.

Wanneer: zondag 1 april
Tijd: van 13.00-15.00 uur
Kosten Euro 2,50
Meer info en opgave: scharrelkids.ivn.norg@gmail.com

 


Activiteiten Voorjaarsvakantie

Vlakbij Norg, rondom het Noordsche Veld en het beekdal de Peestermaden worden er deze voorjaarsvakantie weer verschillende activiteiten georganiseerd om bezoekers de natuur op een leuke en/of actieve manier te laten ontdekken.

In de voorjaarsvakantie, 24 februari t/m 4 maart hebben we weer een speurwandeltocht uitgezet met verschillende leuke opdrachtjes. De speurtocht is gratis en geschikt voor gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar en zelfstandig te lopen. Je kan de doekaart met route gratis ophalen bij De Bosrand, Donderseweg 7 in Norg.

Als het donker en helder is zijn de sterren goed te zien. Vrijdag 23 februari zijn de Sterrenkijkdagen en vertrekken we om 19.30 uur naar het Noordsche Veld waar we telescopen hebben staan en uitleg krijgen van een deskundige. Graag even opgeven en de kosten zijn € 2,50 incl. drinken.

Op donderdag 1 maart is er een speel- en knutselmiddag met het thema Voorjaar. We starten om 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur en de kosten zijn € 2,50 incl. drinken. De middag is bedoeld voor kinderen, maar uiteraard mogen ouders en opa’s en oma’s ook meedoen.

De Scharrelkids van IVN Norg zijn zondag 4 maart weer van de partij en samen gaan we Vogelhuisjes maken. We starten om 13.00 uur de kosten zijn € 2,50 en opgave via scharrelkids.ivn.norg@gmail.com

Voor meer informatie en opgave kun je contact opnemen met De Bosrand via info@theehuisdebosrand.nl, tel: 06-52463262. De Bosrand is in de voorjaarsvakantie van 24 februari t/m 4 maart de hele week open van 10-17 uur, behalve de maandag.

 

 

18 februari Norgerlympics/ Warme Winterwandeling

 

Een frisse neus en lekker in beweging tijdens de Warme Winter Wandeling op zondag 18 februari!

Zondag 18 februari 2018 organiseren we, hopelijk in een winters landschap!, in samenwerking met De Bosrand en Staatsbosbeheer een Warme Winter Wandeling rondom het Noordsche Veld en de Peestermaden.

Boswachter Albert Broekman neemt jullie tijdens een wandeling van ongeveer 1,5 uur mee om dit mooie stukje natuur in de achtertuin van Norg te ontdekken. Samen met De Bosrand heeft Staatsbosbeheer plannen om in deze omgeving een beheerkantoor, informatiepaviljoen met speelnatuur en verschillende dagrecreatieve activiteiten te realiseren. Tijdens de wandeling vertellen ze hier meer over. De wandeling start om 10.00 uur bij De Bosrand, Donderseweg 7 en na de wandeling brandt het kampvuur bij de Bosrand en is er voor iedereen een kopje warme choco of glühwein en een kop snert. De kosten zijn € 5 p.p. inclusief eten en drinken.

Graag wel even van te voren aanmelden bij Afien Baving van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nl of 0592-613213.

 

4 februari: Fotosafari met Scharrelkids IVN Norg

Zondag 4 februari van 13 tot 15 uur is er weer een activiteit van de Scharrelkids IVN Norg. Dit keer gaan we op fotosafari!

De kinderen gaan via een zoekkaart op zoek naar plekken die op die zoekkaart staan. Het kan om grote dingen gaan maar ook om details. Goed zoeken en kijken is dus de norm. Wat ga je zien, wat moet je zoeken, herken ik het? De kinderen mogen daarna zelf foto’s maken van het gezochte onderwerp. Klopt het een beetje met de zoekkaart of ziet hetzelfde er toch heel anders uit. We gaan dus op pad met je eigen fototoestel.

Waar: vertrek theehuis de Bosrand in Norg
Kosten : € 2,50 euro per kind  (drinken en wat lekkers inbegrepen)
Extra: eigen fototoestel meenemen

Ieder maand zijn er activiteiten voor de Scharrelkids van IVN Norg. Enthousiaste vrijwilligers gaan met kinderen op pad om de natuur te ontdekken! Informatie via Scharrelkids.ivn.norg@gmail.comof www.ivn.nl/afdeling/norg
Zondag 7 januari: lichtjeswandeling Scharrelkids IVN Norg

Op zondag 7 januari zijn de Scharrelkids van IVN Norg weer bij de Bosrand met een activiteit.

Deze keer is het thema de lichtjesroute

Wat gaan we doen?
Het wordt een zintuigelijke wandeling in de schemering, daarom beginnen we dit keer om 16.00 uur en hopen we na een uur weer terug te zijn waar we zijn begonnen.

Horen, zien, ruiken, voelen en proeven. We gaan ze gebruiken op deze wandeling. Hoe verrassend kan het zijn als je je ogen sluit en alleen je gehoor, je reuk en je handen gebruikt om te ervaren wat er om je heen gebeurt. Kunnen we de stilte voelen?

Aanmelden via scharrelkids.ivn.norg@gmail.comProgramma Kerstvakantie 2017

Vlakbij Norg, rondom het Noordsche Veld en het beekdal de Peestermaden worden er deze kerstvakantie weer verschillende activiteiten georganiseerd om bezoekers de winterse natuur op een leuke en/of actieve manier te laten ontdekken.

Ook deze kerstvakantie hebben we weer een speurwandeltocht uitgezet in de natuur met verschillende leuke opdrachtjes. De speurtocht is gratis en geschikt voor gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar en zelfstandig te lopen. Je kunt de doekaart met route gratis ophalen bij De Bosrand, Donderseweg 7 in Norg.

Na een stevige wandeling brand het kampvuur en staat er op dinsdag 26 december een sfeervolle kerstbrunch/ lunchbuffet voor u klaar in De Bosrand! Het onbeperkte buffet is geopend van 11-14 uur, graag van te voren reserveren.

Op donderdag 28 december is er een speel- en knutselmiddag met het thema Winter. We starten om 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur en de kosten zijn € 2,50 incl. drinken. De middag is bedoeld voor kinderen, maar uiteraard mogen ouders en opa’s en oma’s ook meedoen.

Begin het nieuwe jaar goed met op woensdag 3 januari een Nieuwjaarswandeling langs de Peestermaden, over het Noordsche Veld en door het bos. De natuur lijkt in winterslaap te zijn, maar er gebeurd toch nog van alles. Boswachter Albert Broekman van Staatsbosbeheer verteld u hier alles over tijdens deze ontdekkingsreis. Na de wandeling brandt het kampvuur en kun je gezellig napraten met warme choco en glühwein. De wandeling is geschikt voor het hele gezin, start om 15.00 uur bij De Bosrand, kost € 5,- p.p. inclusief drinken en duurt ongeveer 1,5 uur.

Voor meer informatie en opgave kun je contact opnemen met De Bosrand via info@theehuisdebosrand.nl, tel: 06-52463262. De Bosrand is in de kerstvakantie open van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Maandag 1e kerstdag en nieuwjaarsdag zijn we gesloten.

Het vakantieprogramma is een initiatief van de nieuwe eigenaren van De Bosrand, Staatsbosbeheer, IVN Norg en verschillende organisaties uit de omgeving. Zij willen de bijzondere natuurgebieden zoals het Noordsche Veld en de Peestermaden meer bekendheid geven, o.a. door middel van actieve belevenisactiviteiten voor het hele gezin. Er zijn plannen om speelnatuur te ontwikkelen en een nieuw informatiepunt met horeca te realiseren nabij het Noordsche Veld. Meer informatie over deze plannen is te vinden in De Bosrand.


16 december Winterwandeling IVN Norg

Jaarlijkse Winterwandeling

Heerlijk dwalen over het Noordsche Veld!

Datum: 16 december 2017

Waar: Theehuis de Bosrand, Donderseweg 7 Norg

Uw IVN-wandelbegeleiding en gastheer voor IVN Norg is 

Sjoerd van de Kooi.

Tijsplanning: Tussen 10 en 11 uur verzamelen en tijd voor een bakje koffie.
Om 11 uur gaat u een mooie wandeling maken over het Noordsche Veld.
Om ongeveer 13 uur bent u weer terug in Theehuis de Bosrand waar een heerlijke authentieke kop erwtensoep met roggebrood met spek op u wacht.

Opgave: tot en met 12 december op e-mail: ivnnorg@gmail.com

Kosten: 7,50 euro voor een kop koffie voor en na de wandeling en de heerlijke erwtensoep met roggebrood en spek na de wandeling.

Opening Laarzenpad Norg

Trek je laarzen aan (of uit…), maak je eigen knapzak en ga op ontdekkingstocht in het beekdal van de Peestermaden! 

Op  15 juli om 14.00 uur openen Staatsbosbeheer, De Bosrand en de Scharrelkids IVN Norg het Laarzenpad. Deze wandelroute voor kleine en ‘grote’ kinderen van ongeveer 2 km is met bordjes aangegeven en brengt je naar het beekdal dat vol zit met de geheimen van de natuur. Hier kun je met je laarzen aan of op blote voeten in het water van de beek met de inhoud van je knapzak op zoek naar o.a. waterdiertjes!

De route is het gehele jaar op eigen gelegenheid te lopen en start bij De Bosrand, Donderseweg 7 in Norg waar ook parkeergelegenheid is. Hier maak je eerst je eigen knapzak en ga je vervolgens op pad. De route en het gebruik van de knapzak is gratis en geschikt voor gezinnen met kinderen t/m ongeveer 10 jaar. Wel vragen we een borg voor de materialen zodat als er iets stuk gaat of kwijt raakt, we ook weer nieuwe materialen kunnen kopen.

Het Laarzenpad is een initiatief van de eigenaren van De Bosrand, Staatsbosbeheer, IVN Norg en verschillende organisaties uit de omgeving. Zij willen meer mensen betrekken bij de natuur en de bijzondere natuurgebieden zoals het Noordsche veld en de Peestermaden en deze meer bekendheid geven, o.a. door middel van actieve belevenisactiviteiten voor het hele gezin. Naast het Laarzenpad zijn er plannen om speelnatuur te ontwikkelen en een nieuw informatiepunt met horeca te realiseren nabij het Noordsche veld. Meer informatie over deze plannen is te vinden in De Bosrand.
Programma Herfstvakantie 2017

In de natuur is de herfst altijd weer een mooie tijd! Vlakbij Norg kun je de herfst komen beleven in het bos en op het Noordsche veld of in het beekdal de Peestermaden. Tijdens de herfstvakantie van 21 t/m 29 oktober organiseren we diverse activiteiten om bezoekers de kleuren van de herfst op een leuke en/of actieve manier te laten ontdekken.

Van zaterdag 21 oktober tot zondag 29 oktober is er o.a. bij De Bosrand gratis een speurwandelroute af te halen. De speurwandelroute is geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en kun je op eigen gelegenheid wandelen. Op woensdag 25 oktober vanaf 14.00 uur gaan we huttenbouwen met een boswachter van Staatsbosbeheer en op vrijdag 27 oktober is er een knutselmiddag met als thema Herfst. De activiteiten zijn bedoeld voor kinderen maar uiteraard mogen ouders en opa’s en oma’s ook meedoen. We starten om 14.00 tot ongeveer 16.00 uur bij De Bosrand, Donderseweg 7 te Norg. In verband met de Oktobermaand kindermaand zijn er voor kinderen geen kosten aan deze activiteiten verbonden.

Op zaterdag 28 oktober organiseert Staatsbosbeheer en IVN Norg de ‘Nacht van de Nacht’ op het Noordsche Veld bij Norg. Wandel mee met de boswachter en/ of natuurgids en beleef de duisternis en de nachtelijke stilte met al uw zintuigen. Ervaar o.a. hoe smaakpapillen extra gestimuleerd worden in het donker, tijdens een ‘nachtelijke picknick’. Als het weer het toe laat is er ook de mogelijkheid om naar de sterren te kijken. Voor de “Nacht van de Nacht” activiteit geldt een prijs van € 3,50 per volwassene, kinderen tot 12 jaar gratis, honden zijn niet toegestaan en voor minder-validen is de tocht niet geschikt i.v.m. het wandelen over keien- en zandpaden.

Voor opgave en meer informatie kun je een mail sturen of bellen naar info@theehuisdebosrand.nl, tel: 06-52463262.

Slootjesdagen

Kruip, glibber, speur en ontdek alles over slootjes tijdens de IVN Slootjesdagen! Word Slootjesexpert en ga mee op slootjessafari, snorkel in de sloot en kwaak mee met een kikkerconcert.

Zaterdag 10 juni zijn van 10-15 uur de Slootjesdagen bij het Oostervoornsche diepje aan de Donderseweg in Norg (naast Theehuis De Bosrand). Deelname is gratis en opgave niet nodig. Parkeren kan bij De Bosrand, vanaf hier loopt een route naar het diepje. Meer informatie op www.ivn.nl/slootjesdagen of via info@theehuisdebosrand.nl.


Fietsvierdaagse en IJzertijddag

Deze week is het Fietsvierdaagse in Drenthe!
Op Vrijdag 28 juli komt de Kidsroute bij ons langs en organiseren we samen met Staatsbosbeheer leuke activiteiten!

Tijdens deze dag in de schoolvakantie zijn er tal van leuke activiteiten te beleven bij De Bosrand. Je kunt deze dag bijvoorbeeld houten schijven zagen en beschilderen, stenen kleuren, nestkastjes timmeren (tegen een kleine vergoeding), een houtkooltekening maken of bijlsteel hangen bij de boswachter. Naast deze activiteiten kun je ook alles te weten komen over de ijzertijd en het spannende natuurgebied het Noordsche Veld en de natuurgebieden eromheen.

De IJzertijd en het Noordsche Veld
De ijzertijd deed zijn intrede zo rond 800 voor Christus tot vlak voor onze huidige jaartelling. In deze periode stapten de mensen over op het grootschalig gebruik van ijzer bij het maken van bijvoorbeeld gereedschap en wapens, hieraan heeft deze periode ook zijn naam te danken. In deze periode zijn ook de zogenaamde Celtic Fields aangelegd, een akkerbouwsysteem dat tot in de Romeinse tijd is gebruikt. Celtic Fields zijn kleine ‘vierkante’ akkertjes, omgeven door lage aarden walletjes. Als de bodem van deze akkers na verloop van tijd uitgeput raakten, werden er nieuwe bijgemaakt. Hierdoor ontstond er in verloop van tijd een ‘schaakbordpatroon’ in het landschap. Dit schaakbordpatroon van akkertjes is o.a. nog goed te zien binnen het Noordsche Veld. Daarnaast liggen er ook nog veel grafheuvels binnen het Noordsche Veld. Grafheuvels zijn o.a. ontstaan in de ijzertijd, doordat in die periode de doden in een kuil of op de grond werden gelegd waar vervolgens zand of plaggen overheen werden gelegd.

Waar gaan we de IJzertijd-dag organiseren?
We staan tijdens de ‘IJzertijd-dag’ op een grasveld naast De Bosrand, aan de Donderseweg 7 in Norg. Tussen 10:30 en 15:30 uur ben je daar van harte welkom. De activiteit is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen zijn uiteraard ook van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en opgave voor deze activiteit is niet nodig.

Wil je meedoen aan de Kidsroute van de Drentse Fietsvierdaagse? Kijk dan op: http://www.fiets4daagse.nl/startplaatsen/startplaats-norg/fietsroutes-4kids

Wie weet tot vrijdag!