De Bosrand
Scharrelkids zondag 1 juli 2018

Zondag 1 juli komen de vrijwilligers van de Scharrekids IVN Norg weer langs om met de kinderen (5 t/m 12 jaar) op pad te gaan. Dit keer is het thema "De dinosaurussen onder de insecten". Een spannende maar vooral een leuke ontdekkingstocht.

Wie had gedacht dat er nog dieren leefden die in de tijd van de dinosaurus er ook al rondliepen of vlogen?
Deze middag gaan we op zoek naar de nog levende prehistorie, ontdek zelf waarom dit de sterkste dieren op de wereld zijn.

We starten om 13.00 uur bij De Bosrand, kosten € 2,50 p.p. Opgave is niet nodig, wel handig via scharrelkids.ivn.norg@gmail.com. 


Zintuigenwandeling zaterdag 30 juni 2018

De natuur ervaren met al je zintuigen open!

Zaterdag 30 juni van 14.00 tot 15.30 uur neemt Thea Lindeman van Pranapuur je mee voor een zintuigenwandeling. 

Tijdens de wandeling gaan we bewust kijken, horen, ruiken, voelen en natuurlijk ook proeven wat de natuur ons te bieden heeft. We zullen stukjes in stilte lopen, maar ook bewust stil staan op plaatsen waarbij we de aandacht van onze zintuigen vragen. Ik daag je uit om te ervaren en het over je heen te laten komen. 

Tea Lindeman, levenskrachtcoach: Ik heb me altijd al verbonden gevoeld met de natuur. Wanneer ik wandel, laat ik me inspireren door wat de natuur op dat moment aanbiedt, zoals een plotseling opstekende wind of een bloem die zich ontvouwd. Omdat we een rustig tempo aanhouden is de wandeling geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Ik vind honden heel lief, maar tijdens deze wandeling heb ik liever dat u hen thuis laat. 

We verzamelen bij De Bosrand, kosten € 7,50 inclusief thee/ koffie met iets lekkers.Meer informatie via Thea Lindeman, 06-17177232, pranapuur@gmail.com


Slootjesdagen 9 juni 2018

Ga je mee op avontuur langs de waterkant? Schepnetjes in de aanslag!
Zaterdag 9 juni 2018 van 10-15 uur zijn het weer de IVN Slootjesdagen! 

Op zaterdag 9 juni van 10-15 uur doet ook IVN Norg weer mee met de landelijke slootjesdagen. Kinderen kunnen met hun ouders en/of grootouders ontdekken wat er zoal leeft in sloten en watertjes. Benieuwd of je dit jaar een waterschorpioen of stekelbaarsje vindt? Kokerjuffers, bootsmannetjes, watertorren, schrijvertjes en misschien nog veel meer waterdiertjes. Kruip, glibber, speur en ontdek. Ga mee op slootjessafari in de sloot en kwaak mee met een kikkerconcert.

Veel dieren in en bij een sloot is een goed teken. Dat betekent dat er voor al die diertjes voldoende eten te vinden is, wat weer een teken is van een gezonde omgeving. Wij hebben schepnetjes, emmertjes, zoekkaarten om u daar bij te helpen.

Door gebruik te maken van een microscoop, beamer en laptop is het mogelijk alle waterdiertjes vergroot weer te geven zodat er nog beter naar details gekeken kan worden. Een super ervaring voor de meeste kinderen.

De locatie is het Oostervoorsche diep in Norg. Komt u met de auto is het handig dat u parkeert bij theehuis de Bosrand aan de Donderseweg 7. Van daaruit kunt u via de route het Laarzenpad  lopen naar het  Oostervoorsche diep.

Wij staan daar klaar tussen 10.00 uur en 15.00 uur. U kunt zolang of zo kort blijven als u zelf wilt. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Team Scharrelkids IVN NorgActiviteiten in de meivakantie

De Bosrand is geopend van zaterdag 28 april t/m zondag 6 mei van 10-17 uur. In deze meivakantie zijn er weer volop activiteiten te beleven! Zo kun je tijdens de openingsuren gratis een speurtocht ophalen bij De Bosrand met het thema Bijen en Beestjes. De speurtocht is voor het hele gezin op eigen gelegenheid te wandelen en geschikt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. 

Op donderdag 3 mei is het Speel- en knutselmiddag en gaan we o.a. een insectenhotel maken. De activiteit start om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. De kosten zijn € 2,50 inclusief iets te drinken, opgave is niet nodig.

Op zondag 6 mei zijn de Scharrelkids van IVN Norg weer van de partij. Zij nemen de kinderen mee de natuur in met als thema dit keer "Vlinders en Libellen". Deze activiteit start ook om 13 uur tot 15 uur. De kosten zijn € 2,50 inclusief iets te drinken en opgave is gewenst via scharrelkids.ivn.norg@gmail.com.

Tot ziens deze meivakantie!

Opening Laarzenpad Norg

Trek je laarzen aan (of uit…), maak je eigen knapzak en ga op ontdekkingstocht in het beekdal van de Peestermaden! 

Op  15 juli om 14.00 uur openen Staatsbosbeheer, De Bosrand en de Scharrelkids IVN Norg het Laarzenpad. Deze wandelroute voor kleine en ‘grote’ kinderen van ongeveer 2 km is met bordjes aangegeven en brengt je naar het beekdal dat vol zit met de geheimen van de natuur. Hier kun je met je laarzen aan of op blote voeten in het water van de beek met de inhoud van je knapzak op zoek naar o.a. waterdiertjes!

De route is het gehele jaar op eigen gelegenheid te lopen en start bij De Bosrand, Donderseweg 7 in Norg waar ook parkeergelegenheid is. Hier maak je eerst je eigen knapzak en ga je vervolgens op pad. De route en het gebruik van de knapzak is gratis en geschikt voor gezinnen met kinderen t/m ongeveer 10 jaar. Wel vragen we een borg voor de materialen zodat als er iets stuk gaat of kwijt raakt, we ook weer nieuwe materialen kunnen kopen.

Het Laarzenpad is een initiatief van de eigenaren van De Bosrand, Staatsbosbeheer, IVN Norg en verschillende organisaties uit de omgeving. Zij willen meer mensen betrekken bij de natuur en de bijzondere natuurgebieden zoals het Noordsche veld en de Peestermaden en deze meer bekendheid geven, o.a. door middel van actieve belevenisactiviteiten voor het hele gezin. Naast het Laarzenpad zijn er plannen om speelnatuur te ontwikkelen en een nieuw informatiepunt met horeca te realiseren nabij het Noordsche veld. Meer informatie over deze plannen is te vinden in De Bosrand.