De Bosrand
Fietsvierdaagse en IJzertijddag

Deze week is het Fietsvierdaagse in Drenthe!
Op Vrijdag 28 juli komt de Kidsroute bij ons langs en organiseren we samen met Staatsbosbeheer leuke activiteiten!

Tijdens deze dag in de schoolvakantie zijn er tal van leuke activiteiten te beleven bij De Bosrand. Je kunt deze dag bijvoorbeeld houten schijven zagen en beschilderen, stenen kleuren, nestkastjes timmeren (tegen een kleine vergoeding), een houtkooltekening maken of bijlsteel hangen bij de boswachter. Naast deze activiteiten kun je ook alles te weten komen over de ijzertijd en het spannende natuurgebied het Noordsche Veld en de natuurgebieden eromheen.

De IJzertijd en het Noordsche Veld
De ijzertijd deed zijn intrede zo rond 800 voor Christus tot vlak voor onze huidige jaartelling. In deze periode stapten de mensen over op het grootschalig gebruik van ijzer bij het maken van bijvoorbeeld gereedschap en wapens, hieraan heeft deze periode ook zijn naam te danken. In deze periode zijn ook de zogenaamde Celtic Fields aangelegd, een akkerbouwsysteem dat tot in de Romeinse tijd is gebruikt. Celtic Fields zijn kleine ‘vierkante’ akkertjes, omgeven door lage aarden walletjes. Als de bodem van deze akkers na verloop van tijd uitgeput raakten, werden er nieuwe bijgemaakt. Hierdoor ontstond er in verloop van tijd een ‘schaakbordpatroon’ in het landschap. Dit schaakbordpatroon van akkertjes is o.a. nog goed te zien binnen het Noordsche Veld. Daarnaast liggen er ook nog veel grafheuvels binnen het Noordsche Veld. Grafheuvels zijn o.a. ontstaan in de ijzertijd, doordat in die periode de doden in een kuil of op de grond werden gelegd waar vervolgens zand of plaggen overheen werden gelegd.

Waar gaan we de IJzertijd-dag organiseren?
We staan tijdens de ‘IJzertijd-dag’ op een grasveld naast De Bosrand, aan de Donderseweg 7 in Norg. Tussen 10:30 en 15:30 uur ben je daar van harte welkom. De activiteit is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen zijn uiteraard ook van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en opgave voor deze activiteit is niet nodig.

Wil je meedoen aan de Kidsroute van de Drentse Fietsvierdaagse? Kijk dan op: http://www.fiets4daagse.nl/startplaatsen/startplaats-norg/fietsroutes-4kids

Wie weet tot vrijdag!


Opening Laarzenpad Norg

Trek je laarzen aan (of uit…), maak je eigen knapzak en ga op ontdekkingstocht in het beekdal van de Peestermaden! 

Op  15 juli om 14.00 uur openen Staatsbosbeheer, De Bosrand en de Scharrelkids IVN Norg het Laarzenpad. Deze wandelroute voor kleine en ‘grote’ kinderen van ongeveer 2 km is met bordjes aangegeven en brengt je naar het beekdal dat vol zit met de geheimen van de natuur. Hier kun je met je laarzen aan of op blote voeten in het water van de beek met de inhoud van je knapzak op zoek naar o.a. waterdiertjes!

De route is het gehele jaar op eigen gelegenheid te lopen en start bij De Bosrand, Donderseweg 7 in Norg waar ook parkeergelegenheid is. Hier maak je eerst je eigen knapzak en ga je vervolgens op pad. De route en het gebruik van de knapzak is gratis en geschikt voor gezinnen met kinderen t/m ongeveer 10 jaar. Wel vragen we een borg voor de materialen zodat als er iets stuk gaat of kwijt raakt, we ook weer nieuwe materialen kunnen kopen.

Het Laarzenpad is een initiatief van de eigenaren van De Bosrand, Staatsbosbeheer, IVN Norg en verschillende organisaties uit de omgeving. Zij willen meer mensen betrekken bij de natuur en de bijzondere natuurgebieden zoals het Noordsche veld en de Peestermaden en deze meer bekendheid geven, o.a. door middel van actieve belevenisactiviteiten voor het hele gezin. Naast het Laarzenpad zijn er plannen om speelnatuur te ontwikkelen en een nieuw informatiepunt met horeca te realiseren nabij het Noordsche veld. Meer informatie over deze plannen is te vinden in De Bosrand.
Slootjesdagen

Kruip, glibber, speur en ontdek alles over slootjes tijdens de IVN Slootjesdagen! Word Slootjesexpert en ga mee op slootjessafari, snorkel in de sloot en kwaak mee met een kikkerconcert.

Zaterdag 10 juni zijn van 10-15 uur de Slootjesdagen bij het Oostervoornsche diepje aan de Donderseweg in Norg (naast Theehuis De Bosrand). Deelname is gratis en opgave niet nodig. Parkeren kan bij De Bosrand, vanaf hier loopt een route naar het diepje. Meer informatie op www.ivn.nl/slootjesdagen of via info@theehuisdebosrand.nl.


Meivakantie

Beleef de natuur in de Meivakantie! Klik op onderstaande afbeelding om het programma voor de meivakantie te openen:

Voorjaarsvakantie

Ook in de voorjaarsvakantie hebben we weer een activiteitenprogramma! Klik op onderstaande afbeelding om het programma te openen:

Kerstvakantie

Ook deze vakantie zijn er weer volop activiteiten in en rondom De Bosrand! We zijn de eerste week van de kerstvakantie geopend en organiseren de volgende activiteiten in samenwerking met Staatsbosbeheer en De Smaakmakerij:
De Bosrand is op 2e kerstdag, maandag 26 december geopend van 11 tot 17 uur en in kerstsferen! Na een stevige wandeling  brand het kampvuur en geniet je onbeperkt van een uitgebreid kerstteabuffet.  

Op dinsdag 27 december gaan we naar buiten en zijn er allerlei actieve bosspelen. Woensdag 28 december komt De Smaakmakerij langs met allerlei materialen en vormpjes waarmee jij je eigen wintertaart kan versieren en op donderdag 29 december gaan we natuurknutselen. De activiteiten starten iedere middag om 14:00 uur en zijn bedoeld voor kinderen, maar uiteraard mogen ouders en opa’s en oma’s ook meedoen.

Om het jaar 2016 goed af te sluiten is er vrijdag 30 december een Winterwandeling waarbij er wordt gelopen langs het beekdal de Peestermaden, over het Noordsche Veld en terug door het bos. De natuur lijkt in winterslaap te zijn, maar er gebeurd toch nog van alles. Boswachter Albert Broekman van Staatsbosbeheer verteld u hier alles over tijdens deze ontdekkingsreis. Na de wandeling brandt het kampvuur en kun je gezellig napraten met warme choco en glühwein. De Winterwandeling is geschikt voor het hele gezin, start om 15.00 uur bij De Bosrand en duurt ongeveer 1,5 uur.


Voor meer informatie en opgave kun je contact opnemen met De Bosrand via info@theehuisdebosrand.nl, tel: 06-52463262.

Openingstijden De Bosrand tijdens de kerstvakantie:
Zaterdag 24 december: 10-17 uur
Zondag 25 december, 1e kerstdag: Gesloten
Maandag 26 december: 10-17 uur
Dinsdag 27 december: 10-17 uur
Woensdag 28 december: 10-17 uur
Donderdag 29 december: 10-17 uur
Vrijdag 30 december: 10-17 uur
Zaterdag 31 december: 10-17 uur
Zondag 1 januari: 10-17 uur
Maandag 2 januari t/m 15 januari 2017 gesloten, daarna ieder weekend geopend!Natuurwerkdag 5 november

Op zaterdag 5 november a.s. organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met theehuis De Bosrand de Natuurwerkdag 2016 op een heideterrein, langs de Donderseweg, tussen Norg en Donderen. We gaan daar het heideterrein weer open en zichtbaar maken.  

Wat gaan we doen?
Op deze dag gaan we kleine boompjes en struiken verwijderen van het heideterrein. Hierdoor krijgt het heideterrein weer een open karakter en houden we het terrein geschikt voor bijvoorbeeld vlinders en reptielen. De afgezaagde boompjes en struiken verwerken we in zogenaamde "takkenrillen". Deze leggen we aan in de bosrand, rondom het heideterrein. Hier kunnen dieren als egels zich in de wintermaanden tussen verschuilen. 

Zin om mee te helpen?
We beginnen om 10:00 uur en werken door tot uiterlijk 16:00 uur. Je bent uiteraard geheel vrij om later te komen of eerder weg te gaan. Koffie/thee en limonade wordt verzorgd. Net als een pan met snert voor tussen de middag. Neem wel even je eigen lunch mee. In verband met de catering en het benodigde materiaal is aanmelding vooraf verplicht. Dat kan telefonisch bij boswachter Albert Broekman: 06- 51312540 of per mail naar a.broekman@staatsbosbeheer.nl. 29 oktober: Nacht van de Nacht
Vanuit De Bosrand start zaterdag 29 oktober de wandeltocht Nacht van de Nacht. Wandel mee met de boswachter en beleef de duisternis en de nachtelijke stilte van het Noordsche Veld met al je zintuigen. Ervaar hoe je smaakpapillen extra gestimuleerd worden tijdens een picknick in het donker. Na afloop kun je nog iets lekkers bestellen bij theehuis De Bosrand en gezellig napraten over deze bijzondere avond.
 
De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties. Met dit evenement willen zij de gevolgen van lichtvervuiling onder de aandacht brengen. Meer informatie en activiteiten vind je op Nachtvandenacht.nl.
 
Wanneer: Zaterdag 29 oktober
Startpunt: De Bosrand, Donderseweg 7 Norg
Prijs: € 3,50, kinderen t/m 12  gratis
Leeftijd: Vanaf 6 jaar
Aanvangstijd: 19.30 uur
Eindtijd: 21.00 uur
Duur: 1,5 uur
Contact: Meer informatie bij boswachter Albert Broekman M 06-51312540 of via a.broekman@staatsbosbeheer.nl
Praktisch: De activiteit is niet geschikt voor mindervaliden en honden zijn niet toegestaan. Trek warme kleding en goede wandelschoenen aan. Je hoeft geen zaklamp mee te nemen.Kleur je herfstvakantie!

De Bosrand, Staatsbosbeheer en IVN-Norg organiseren actieve, natuurlijke activiteiten om je herfstvakantie kleur te geven!


In de natuur is de herfst altijd weer een mooie tijd! Vlakbij Norg kun je de herfst komen beleven in het bos en op het Noordsche veld of in het beekdal de Peestermaden. Tijdens de herfstvakantie organiseren De Bosrand, IVN-Norg en Staatsbosbeheer samen diverse activiteiten om bezoekers de kleuren van de herfst op een leuke en/of actieve manier te laten ontdekken. Van dinsdag 18 oktober tot zondag 23 oktober is er o.a. bij De Bosrand een speurwandelroute af te halen en van dinsdag tot en met vrijdag organiseren we iedere middag een activiteitenprogramma.   

Dinsdag 18 oktober speurt IVN-Norg graag samen met jullie naar paddenstoelen en andere beestjes tijdens de speurneuzenmiddag. Op woensdag knutselen we samen een natuurschilderij en op donderdag gaan we huttenbouwen met de boswachters van Staatsbosbeheer. Op vrijdag sluiten we de herfstvakantie af met verschillende bosspelen.  

De activiteiten op dinsdag t/m vrijdag zijn bedoeld voor kinderen maar uiteraard mogen ouders en opa’s en oma’s ook meedoen. We starten iedere middag om 14.00 tot  ongeveer 16.00 uur bij De Bosrand, Donderseweg 7 te Norg. In verband met de Oktobermaand kindermaand zijn er geen kosten aan deze activiteiten verbonden en opgave is niet nodig. De speurwandelroute kun je op eigen gelegenheid wandelen en is gratis af te halen bij De Bosrand. Mocht je meer informatie willen hebben, dan kun je een mail sturen of bellen naar: info@theehuisdebosrand.nl, tel: 06-52463262.

Het vakantieprogramma is een initiatief van de nieuwe eigenaren van De Bosrand, Staatsbosbeheer, IVN Norg en verschillende organisaties uit de omgeving. Zij willen de bijzondere natuurgebieden zoals het Noordsche veld en de Peestermaden meer bekendheid geven, o.a. door middel van actieve belevenisactiviteiten voor het hele gezin. Er zijn plannen om speelnatuur te ontwikkelen en een nieuw informatiepunt met horeca te realiseren nabij het Noordsche veld. Meer informatie over deze plannen is te vinden in De Bosrand.